آرایه ادبی نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند فارسی هفتم

آرایه ادبی نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند فارسی هفتم را از سایت سوگو دریافت کنید.

تحلیل آرایه‌های ادبی بیت «نار خندان باغ را خندان کند/ صحبت مردانت از مردان کند»

این بیت زیبا از سعدی، مملو از آرایه‌های ادبی است که به آن عمق و زیبایی بخشیده است. بیایید به بررسی این آرایه‌ها بپردازیم:

🔷 تشخیص

* نار خندان: اینجا انار را به انسانی تشبیه کرده‌اند که می‌خندد. انگار انار با لبخند خود باغ را شاداب می‌کند. این تشبیه زنده و جذاب، به بیت طراوت بخشیده است.

🔷 مراعات النظیر

* نار خندان - باغ را خندان: تکرار کلمه «خندان» با دو مفهوم متفاوت (انار و باغ) ایجاد تناسب و هماهنگی می‌کند و بر تأثیرگذاری این دو عنصر بر یکدیگر تاکید دارد.

* صحبت مردانت - از مردان کند: تکرار کلمه «مردان» با دو معنا (مردان تو و مردان دیگر) نیز نوعی مراعات النظیر است که بر تأثیرگذاری صحبت‌های نیکوکاران بر دیگران تاکید دارد.

🔷تناسب

* نار خندان - باغ: انار به عنوان میوه‌ای زیبا و شاداب، نماد طراوت و شادابی باغ است. این تناسب معنایی، به بیت زیبایی بخشیده است.

* صحبت مردانت - مردان کند: صحبت‌های نیکو و پسندیده افراد نیکوکار، باعث می‌شود که شنونده نیز به جمع آن‌ها بپیوندد و ویژگی‌های آن‌ها را کسب کند. این تناسب نیز بر اهمیت همنشینی با نیکان تاکید دارد.

🔷 تکرار

* خندان: تکرار این کلمه، بر تأثیر شادی و نشاط بر محیط اطراف تاکید دارد.

* مردان: تکرار این کلمه، بر اهمیت همنشینی با افراد نیکوکار و تاثیرگذاری آن‌ها بر یکدیگر تاکید دارد.

🔷مفهوم کلی بیت

این بیت به ما می‌آموزد که همان‌طور که یک میوه‌ی زیبا و شاداب می‌تواند فضای اطراف خود را شاداب کند، همنشینی با افراد نیکوکار نیز می‌تواند بر روح و روان ما تأثیر مثبت گذاشته و ما را به سوی کمال سوق دهد.

در کل، این بیت با استفاده از آرایه‌های ادبی متنوع، تصویری زیبا و تاثیرگذار از ارتباط بین انسان‌ها و محیط اطرافشان ارائه می‌دهد.