معنی ضرب المثل مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد

معنی ضرب المثل مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد را از سایت سوگو دریافت کنید.

معنی ضرب‌المثل «مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد»

معنی کلی:

این ضرب‌المثل به این معناست که برای رسیدن به موفقیت و کسب هر چیزی، باید تلاش و کوشش زیادی کرد و سختی‌های زیادی را تحمل کرد. به عبارت دیگر، هیچ موفقیتی بدون زحمت و تلاش به دست نمی‌آید.

تفسیر دقیق‌تر:

* مزد: پاداش، نتیجه، دستمزد

* جان برادر: جان خود، یعنی تمام توان و انرژی خود

* کار کرد: تلاش کرد، کوشید، زحمت کشید

معنی کامل: کسی که پاداش و نتیجه‌ای گرفت، آن را با فدا کردن تمام توان و انرژی خود به دست آورده است. به عبارت دیگر، برای رسیدن به موفقیت باید از جان مایه گذاشت.

کاربرد ضرب‌المثل:

* تاکید بر اهمیت تلاش و کوشش: این ضرب‌المثل معمولاً برای تاکید بر این نکته استفاده می‌شود که موفقیت نتیجه تلاش و پشتکار است و هیچ چیزی به صورت اتفاقی یا بدون زحمت به دست نمی‌آید.

* تشویق به تلاش و کوشش: این ضرب‌المثل می‌تواند به عنوان یک انگیزه برای تلاش بیشتر و پشتکار استفاده شود.

* نقد تنبلی و سهل‌انگاری: این ضرب‌المثل می‌تواند برای نقد افرادی که بدون تلاش و کوشش به دنبال موفقیت هستند، استفاده شود.

مثال:

* وقتی می‌بینیم کسی در کارش بسیار موفق شده است، می‌توانیم بگوییم: «مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد.» یعنی او با تلاش و کوشش فراوان به این موفقیت رسیده است.

* وقتی کسی می‌خواهد کاری را بدون تلاش و زحمت انجام دهد، می‌توانیم به او بگوییم: «نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود.» یعنی برای رسیدن به هر چیزی باید تلاش کرد.

منشأ ضرب‌المثل:

این ضرب‌المثل از شعر سعدی شیرازی گرفته شده است. سعدی در یکی از غزل‌های خود می‌فرماید:

> نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود

> مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد

در کل:

این ضرب‌المثل یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین ضرب‌المثل‌های فارسی است که به ما یادآوری می‌کند که برای رسیدن به موفقیت باید تلاش کنیم و از هیچ کوششی دریغ نکنیم.